Одобриха 2 нови операции по ОП "Развитие на човешките ресурси"

24.04.2008 | 19:20
по статията работи: Апостол Апостолов
Във Велинград Комитетът за наблюдение на Оперативната програма направи второто си заседание. Очаква се да бъдат създадени или доразвити минимум 40 модела на социални предприятия
Одобриха 2 нови операции по ОП "Развитие на човешките ресурси"

Изпълнението на две нови операции - „Заетост чрез развитие на предприемачеството” и „Социално предприемачество – популяризиране и подкрепа на социални предприятия” одобри Комитетът за наблюдение на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” на второто си официално заседание днес във Велинград.

„Заетост чрез развитие на предприемачеството” е с бюджет от 70 000 000 лева и ще бъде изпълнявана от Агенцията по заетостта като Междинно звено по Оперативната програма. Схемата има за цел безработни лица с ясна идея за започване на стопанска дейност да бъдат подпомогнати в развитието и чрез специализирани обучения услуги и осигуряване на средства за стартов капитал. Очакваните резултати са да бъдат създадени 10 000 нови предпирятия, в които една година след приключване на финансирането да бъдат заети 30 000 души, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

„Социално предприемачество – популяризиране и подкрепа на социални предприятия (Пилотна фаза)” е с бюджет от 15 680 000 лева и ще бъде изпълнявана от Агенция за социално подпомагане. Целта на схемата е да подкрепи развитието на социалното предприемачество като възможност за подобряване качеството на живот на лица от рискови групи и продоляване на социалната им изолация. Схемата ще се реализира чрез процедура за конкурентен подбор на проекти, като допустими бенефициенти са доставчиците на социални услуги, съгласно Закона за социално подпомагане и Правилника за неговото прилагане.

Очаква се да бъдат създадени или доразвити минимум 40 модела на социални предприятия, като в тях бъдат осигурени защитени работни места за средно 5 лица от уязвимите групи, които не са в състояние да участват в реална трудова дейност. Да бъдат обучени минимум 40 доставчици на социални услуги и да бъдат проведени минимум 40 информационни кампании за привличане на гражданското общество и повишаване на обществената информираност за възможностите на социалното предприемачество.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 08.05   1559 г. – В Англия е приет Актът за супремацията, с който кралица Елизабет I става глава на Англиканската църква. 1794 г. – По време на Якобинска диктатура, за...