ТЕЦ Енел Марица Изток 3 покри българските и европейските екологични норми

02.04.2008 | 15:25
по статията работи: Апостол Апостолов
Приключи рехабилитацията на Блок 3 от Консорциумa Enel/E&Z. Трите рехабилитирани блока са в експлоатация и работят с включени сероочистващи инсталации
ТЕЦ Енел Марица Изток 3 покри българските и европейските екологични норми

Третият рехабилитиран блок (Блок 3) на ТЕЦ Енел Марица Изток 3 премина успешно всички предвидени изпитания след приключването на неговата рехабилитация от Консорциумa Enel/E&Z, главен изпълнител на Проекта по рехабилитацията на ТЕЦ Енел Марица Изток 3. Блокът беше приет на 20 март 2008 г. от Енел Марица Изток 3 АД, месец и половина преди крайната дата от съгласувания с Министерството на икономиката и енергетиката и НЕК график, съобщиха от "Енел".

Блок 3 успешно премина всички изпитания по въвеждане в експлоатация, отговори на изискванията на оператора на електропреносната мрежа и в момента в търговска експлоатация като е включен в паралел към националната електроенергийна система на България.

По време на рехабилитацията на Блок 3, съществуващите прахови и мазутни горелки бяха изцяло заменени с нови, котелът и турбините бяха модернизирани, а всички съоръжения на блока бяха рехабилитирани и модернизирани.
В момента и трите рехабилитирани блока (Блокове 1, 2 и 3) са в експлоатация и работят с включени сероочистващи инсталации към тях (СОИ 1 и СОИ 2). Това означава, че количеството на серен диоксид, излъчван в атмосферата от централата се очиства с над 94%. Блок 4 беше спрян за рехабилитация и предаден на Главния изпълнител. Работите по рехабилитацията му вече започнаха и напредват по план.

Всички договорени по отношение на ефективността параметри, не само бяха постигнати, а и надвишени. В резултат на това цялостната ефективност от експлоатацията на блоковете беше значително подобрена. След работите по рехабилитацията и модернизацията, инсталираната брутна мощност на Блокове 1, 2 и 3 беше увеличена от 210 МВ на 227 МВ всеки, което води до увеличение на текущата обща мощност на централата на 681 МВ.

Сега ТЕЦ Енел Марица Изток 3 е първата и единствена електроцентрала на лигнитни въглища не само в България, но и в цяла Югоизточна Европа изцяло работеща в съответствие с Европейските и Българските екологични стандарти.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...