Името на Симеон Сакскобургготски е било спрягано за председател на Европейския съвет

24.03.2008 | 18:35
по статията работи: Лили Бончева
Водени са неформални разговори, по време на които европейски лидери са приветствали възможността бившият премиер на България да бъде избран за председател на ЕС
Името на Симеон Сакскобургготски е било спрягано за председател на Европейския съвет

Името на бившия министър-председател и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски е било едно от дискутираните за първи председател на Европейския съвет, потвърди министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова, предаде БГНЕС.

Грънчарова поясни, че са водени неформални разговори, по време на които европейски лидери са приветствали възможността бившият премиер на България да бъде избран за председател на ЕС. Това е един от постовете, които ще бъдат създадени според новия Лисабонски договор. Симеон Сакскобургготски е сред всепризнатите европейски политици, каза още Грънчарова.

Съгласно Договора от Лисабон, председателят ще бъде избиран от Европейския съвет с квалифицирано мнозинство за срок от две години и половина, като мандатът му може да бъде подновяван еднократно. Задачата му е да се грижи за подготовката и последователността на работата на този орган и за намирането на консенсус. Председателят на ЕС не може да съчетава тази длъжност с други национални мандати. Това означава, че ако бъде избран действащ политик, той ще напусне настоящия си пост, за да поеме новата функция.

Относно решението за признаването на независимостта на Косово, министърът по европейските въпроси заяви, че българското правителството е взело единственото и правилно решение.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...