"Мини Марица Изток" започва добив на въглища в Източномаришкото находище

21.03.2008 | 15:53
по статията работи: Апостол Апостолов
Днес беше премахнат предпазен стълб, площ между два рудника. Усвояването на запасите в целика ще осигури завишение на производствената програма до 32 млн. т в близките 5 г. Около 6 млн. лв. в екологични проекти ще инвестира през 2008 година дружеството
"Мини Марица Изток" започва добив на въглища в Източномаришкото находище

Изпълнителният директор на "Мини Марица-изток" ЕАД инж. Иван Марков преряза днес лентата и даде старт на срязването на въглищния целик между рудниците "Трояново-север" и "Трояново-1".

Въглищният целик е вид предпазен стълб, площ между два рудника - временно или постоянно оставен, неиззет масив от полезни изкопаеми за защита от деформация, обрушване, разрушаване на минни изработки, пробив на води и за запазване на комуникации, инженерни съоръжения и др.

Със срязването започва и добивът на въглища в най-благоприятната зона за открито разработване на Източномаришкото находище, съобщиха от мината.

Изземването на целика е ефективно проектно решение, осъществявано повече от 30 години от две поколения минни специлисти, проектанти и миньори.

Технико-икономическият доклад за рудник "Трояново-север" сочи, че запасите на лигнитни въглища в целика достигат 200 млн. тона. От тях 25 млн. тона вече са иззети, а останалите около 175 млн. тона въглища са достатъчни да осигурят безпроблемната работа на "Мини Марица-изток" за няколко години. Според геоложките проби въглищата в целика са най-плитко заложени и с най-добри качествени показатели. Те са и с възможно най-ниското пепелно съдържание – едва 28%, при съдържание на пепел за въглищата на "Мини Марица-изток" между 16 и 45 на сто.

Усвояването на запасите в целика ще осигури предстоящото завишение на производствената програма от 23 млн. тона годишно до 28-32 млн. тона в близките 5 години след рехабилитацията на централите в комплекса и до 33-35 млн. тона годишно след построяването на новата мощност на площадката на комплекса „Марица Изток”.

Освен с крупни вложения срязването на целика е съпроводено и с редица сложни хидротехнически операции. За ефективното изземване на въглищата са изместени река Овчарица и нейните притоци, които минават между рудниците „Трояново-север” и „Трояново-1”. За целта са изградени 2 язовира, 2 микроязовира, над 31 км канали други по-малки хидротехнически съоръжения. Целикът е освободен от водите на реката през 1997 година, а срязването по откривка беше извършено през 2002 година . За осъществяването на този мащабен проект „Мини Марица-изток” са инвестирали над 250 млн. евро.

Усвояването на целика ще доведе не само до удължаване фронта на добив на рудника с 1 км, но ще намали и коефициента на откривка и ще освободи мащабни терени за рекултивация. Това ще позволи „Мини Марица-изток” да увеличи темпа на изпълнение на екологичната си програма и възстановяването на земите, нарушени от минната дейност.

За 2008 година „Мини Марица-изток” ЕАД планира да добие 23,1 млн. тона и да достигне разкривка от 98 млн. куб. метра земна маса. Очаква се инвестициите да достигнат 84,112 млн. лева, което е с близо 3 млн. лева повече от инвестициите за 2007 година.

След влизането на България в Европейския съюз лигнитните въглища добивани в Източномаришкия басейн остават единственият конкурентен местен енергиен ресурс. „Мини Марица-изток” добиват 63% от балансовите запаси на лигнитни въглища в страната и 57% от запасите на всички въглища в България. Залежите в находището се оценяват на над 2,1 млрд. тона. Тези количества са напълно достатъчни да задоволят енергийните нужди на България за повече от 50-60 години.

Около 6 млн. лева в екологични проекти ще инвестира през 2008 година дружеството. Основните дейности, свързани с възстановяване на плодородните функции на земите, са събиране на хумус пред фронтовете на рудниците и насипищата и рекултивация на почвите. 380 хил. лева от екологичната програма са за рекултивационните мероприятия на 200 дка за селскостопанско ползване на насипище „Могилата”. Теренът е част от рудник „Трояново-север”.

Тази година ще започне и техническа рекултивация на 600 дка от насипище „Медникарово”, което е част от рудник „Трояново-3”. Половината от земите – 300 дка, са предназначени за селскостопанско ползване. Инвестицията в тяхното възстановяване е на стойност 662 хил. лева. Останалите 300 дка, предвидени за възстановяване, са част от горския фонд. Инвестицията в тяхната рекултивация е 371 хил. лева. Процедурата по избор на изпълнител за тези дейности за 2008 година е вече в ход. Още 4,5 млн. лева ще бъдат вложени в събирането на 1,060 млн. куб. м хумус пред фронтовете на минните работи.

Възстановяването на нарушените терени се извършва на два етапа. Първият етап включва техническа рекултивация, при която се подравнява и оформя теренът за окончателния му вид. Вторият етап цели биологичното възстановяване на почвата и обхваща комплекс от агротехнически, технологични и мелиоративни мероприятия за възобновяване продуктивността и плодородието на земите. Извършени са мащабни дейности по рекултивация на почвата и възстановяване на терените и през 2007 година. Пред фронтовете на рудниците и насипищата са събрани около 857 089 куб. м хумус на стойност 3 581 590 лева. Събраният хумус се използва за последваща техническа рекултивация на терените след минната дейност.

Също така, през миналата година беше даден старт на възстановителните работи на 400 дка земи от насипище „Могилата” в рудник „Трояново-север”. Площите са предназначени за селскостопанско ползване. До 15 март 2008 година от тях вече са рекултивирани близо 200 дка, а инвестицията в тях е на стойност 315 хил.  лева.

„Мини Марица-изток” се простират на площ от 240 кв. километра, което ги прави най-големите в България и едни от най-големите мини за открит въгледобив и в света.  През 2007 година в дружеството беше разработена и внедрена системата за управление на околната среда. На 31 юли 2007 година „Мини Марица - изток” получи сертификат за разработена и внедрена Система за управление на качеството, която е в съответствие с изискванията на стандарта ISO 9001:2000. На 13 август в дружеството беше сертифицирано и система за управление на здравето и безопасността при работа, която отговаря на изискванията на спецификацията OHSAS 18001:1999. В дружеството беше разработена и внедрена системата за управление на околната среда. Тя е в съответствие с изискванията на стандарта ISO 14001:2004. „Мини Марица - изток” ЕАД получи на 21 януари 2008 година сертификат за нея от сертифициращия орган „ТЮФ Рейнланд България” ЕООД 
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...