Проектът "Севтополис" може да стане визитна картичка за културата на България

20.02.2008 | 12:21
по статията работи:
Арх. Жеко Тилев, автор на проекта за разкриване на подводния тракийски град Севтополис
Проектът "Севтополис" може да стане визитна картичка за културата на България


Специално за Econ.bg


През октомври 2007 г. Сдружението "Национално обединение съхрани българското" и архитект Жеко Тилев официално стартираха кампания за разкриването на Севтополис. Това е първият и най-добре запазен тракийски град у нас, останал на дъното на язовир "Копринка" край Казанлък. Градът е бил столица на Одриската държава от края на ІV и началото на ІІІ в. пр.н.е. Проект на сдружението и архитекта предлага възможност античният град да бъде напълно разкрит, консервиран, реставриран и постоянно достъпен - той трябва да се "отвоюва" от язовира чрез вътрешна кръгла язовирна стена, така че да се получи своеобразен кладенец, на дъното на който да се представи Севтополис. Чрез проекта изключителната историческа, образователна, културна и туристическа стойност би могла да се реализира в уникална архитектурна структура и природна среда. На 18 февруари на официална пресконференция Сдружението представи отчет на дейността си по проекта до момента. Беше изтъкнато, че проектът е срещнал не само одобрение, но и съпротива и негативни оценки. За идейния замисъл на проекта, за неговото финансиране и за научната роля на инициативата разговаряме с арх. Жеко Тилев.



Архитект Тилев, кога за първи път обществото научи за проекта “Севтополис"?

Арх. Жеко Тилев:


Проектът беше лансиран в публичното пространство преди 3 години. През този период обаче се намериха и хора, които отрекоха значимостта на проекта, като изтъкнаха неговата икономическа неефективност. За съжаление, има и такива специалисти, които отрекоха значението на самия град Севтополис като археологически обект.

Тъй като той е единственият запазен град-столица на тракийски владетел, чрез проекта ние искаме той да бъде изваден от водите на казанлъшкия язовир “Копринка", под които се намира в момента.

Разкажете ни повече за града Севтополис. Как ще го покажете на хората? Какви дейности предвижда проектът, който изпълнявате?

Арх. Жеко Тилев:


Севтополис е установен през периода 1948–1954 г. Оттогава до ден днешен той предизвиква голям археологически интерес. Важен е както за тракологията, така и за световната историческа наука.

Нашият проект предвижда да се направи вътрешна язовирна стена, чрез която водата ще бъде изтеглена настрани и ще може или чрез стълби, или чрез специално изградени панорамни асансьори, да се стига до Севтополис. В рамките на вътрешната язовирна стена ще бъде разположена голяма музейна експозиция (на голямата снимка горе виждате макет на проекта, изработен от арх. Тилев)

Според мен на това място е хубаво да се събере всичко, което сме намерили до момента – всички съкровища и артефакти от тази цивилизация. Всички тези ценни експонати в момента са пръснати в различни музеи из страната. Искаме като съберем на едно място всичко намерено, посетителите да добият пълна представа за прототракийската цивилизация, която обхваща периода VI – III в. пр. н.е .

Освен това предвиждаме да бъде изграден научно-изследователски център, конферентен блок, хотелска част, заведения за обществено хранене - всичко, което е необходимо, както за пълноценен отдих, така и за цялостна научно-изследователска дейност. Така че обектът от чисто археологически се превръща в комплексно туристическо място.

Вътрешната стена е планирана като висящи градини, ще има и един парк, в който хората ще могат да си правят разходки. Нека да подчертая, че от техническа гледна точка, изпълнението не представлява никаква трудност.

Като цяло ние целим да създаден един мегапроект, който да се превърне във визитна картичка за културата на България.

Как предвиждате туристите да пристигат до обекта?

Арх. Жеко Тилев:


Посетителите ще пристигат с лодка или корабче, тъй като обектът е отдалечен от брега на около 300 метра. Това е едно допълнително изживяване за посетителите, защото когато лодките не се движат, от обекта се вижда само един тънък ръб на стената. Когато те попаднат на стената, целият град изниква панорамно и амфитеатрално.

С реализацията на този проект за първи път в световната практика се създава възможността един такъв археологически обект да се експонира и разглежда от височина 20 метра. Посетителите ще могат да го обикалят от всички страни, което е най-благоприятната зрителна точка. Те ще могат да слязат и долу, да се докоснат до самата история.

Очаквате ли реализацията на този проект да разкрие за науката нещо ново и непознато?

Арх. Жеко Тилев:


Самият проект сам по себе си предлага един нов прочит на проблема съвременност – история. Не изключвам след отвоюването на Севтополис от водата, да изникнат още предмети от тази култура.

Колко средства ще са необходими за цялостното осъществяване на проекта “Севтополис”?

Арх. Жеко Тилев:


По първоначални сметки - между 100 и 150 милиона евро, с всички извършени консервационни и реставрационни дейности на археологическите обекти. За такъв уникален обект тези средства не са много. По-голямата част от сумата е предвидена за изграждането на стената. Една трета от парите ще са за развитието на обектите за обществено обслужване. От предвидените финанси ще бъде заделена и част за продължение на научната дейност.

Споменахте, че има хора, които не одобряват проекта. В публичното пространство официално против този проект се обяви известният наш археолог проф. Николай Овчаров. Какви са според Вас неговите аргументи?

Арх. Жеко Тилев:


Той най-точно би трябвало да отговори на този въпрос. Аз смислен отговор до момента не съм получил. Предполагам, че става дума за някаква професионална ревност от негова страна. Според оценките, които имам от неговите колеги, той е изключително ревнив към собствената си дейност. Мисля, че изпитва някакви опасения, че с изграждането на този обект, неговите “Перперикон” и “Татул” ще бъдат засенчени. Искам да му кажа, че той не би трябвало да има подобни страхове. Обектите са с различно значение. Те са еднакво ценни и по никакъв начин не бива да делим обектите на наши и ваши – всичко е българско и всички усилия трябва да бъдат общи. Ако неговата позиция има подобни аргументи, това не е позиция на професионалист.

Проф. Овчаров счита, че проектът “Севтополис” е непостижим и безсмислено в него ще се инвестират много пари. Според него по-реалистично би било да бъде направено копие на града, извън водите на язовира. Как преценявате идеята за направата на макет на Севтополис?

Арх. Жеко Тилев:


За мен това е пагубна идея и не бива да се реализира. Тя ще "глътне” немалко милиони също. Също така макетът ще принизи стойността на самия Севтополис. Това ще бъде един фалшификат, една бутафория, а усещането за допир с подобни обекти никак не е добро. Не си струва когато имаме оригинал, да правим макет. Създаването на един изкуствен обект ще създаде усещането у всеки посетител, че тук нещо не е наред. По този начин ще се принизи цялата културно-историческа стойност на всички оригинали, които се намират наоколо. Не зная защо Овчаров си позволява подобна идея. Може би точно това иска – експонатите в Долината на тракийските царе да не се възприемат насериозно.

Оттук нататък какво следва да предприемете?

Арх. Жеко Тилев:


Предстои ни много работа. Най-напред трябва да убедим обществеността в значимостта на Севтополис. Разговори, срещи за консолидиране на мнението, включително и с тези, които са против. Аз дълбоко уважавам професор Овчаров и смятам, че по отношение на Севтополис, той просто е в някакво необяснимо за мен заблуждение. Обектът е от национално значение и изисква усилията на цялата българска общественост. Трябва да се създаде необходимият финансов проект и да се намерят подходящите форми на финансиране, след което ще започнат изходните данни, предпроектни проучвания и технически проект. След изработването на техническия проект ще имаме окончателната цена на проекта. Следва работен проект и започване на същинското строителство. Ако всичко върви добре, от днешна дата до 3-5 години проектът може да бъде реализиран.


Интервю на Апостол Апостолов, Econ.bg

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....