Близо 100 млн. евро необходими за реализирането на проекта "Севтополис"

18.02.2008 | 15:37
по статията работи: Апостол Апостолов
Проектът има за цел да бъде разкрит най-добре запазеният тракийски град у нас - Севтополис, който в момента се намира на дъното на яз. "Копринка" край Казанлък
Близо 100 млн. евро необходими за реализирането на проекта "Севтополис"
Автор: Апостол Апостолов; apostol@econ.bg

Близо 100 милиона евро ще са необходими за реализирането на проекта "Севтополис". Част от парите се предвижда да бъдат отпуснати по Оперативна програма "Регионално развитие", съобщиха днес на пресконференция представители на Сдружение "Съхрани българското" - организацията, която си е поставила за цел да върне града в съкровищницата на световното културно наследство. Отчет за дейността на постигнатото от старта на проекта на 1 октомври 2007 г. до момента направиха Жеко Тилев (на снимката), създател на проекта, Димитър Мандражиев, председател на Сдружението, Дойчин Котларов, правен съветник и др. На срещата присъства и Мария Чичикова, ст. научен сътрудник в БАН.


Жеко Тилев заяви, че проектът има за цел да бъде разкрит, консервиран, реставриран и постоянно достъпен най-добре запазеният тракийски град у нас - Севтополис, който в момента се намира на дъното на яз. "Копринка" край Казанлък. Създателят подчерта, че за предприетата инициатива няма да бъдат използвани държавни средства. Основно ще се търсят субсидии по европейски програми.

Проектът би допринесъл за развитието на региона поне в две направления, изтъкна Тилев. От една страна е социално-икономическият ефект, който ще донесе финансови постъпления в икономиката на Казанлъшкия регион, а от друга - развитието на туризма в областта.

Тилев отхвърли лансирана в обществеността идея, че с практическата реализация на начинанието ще се наруши екологичното равновесие в язовира. По думите му язовир „Копринка” ще бъде източен частично за 3-4 месеца, след което отново ще започне поетапното му пълнене.

На срещата още стана ясно, че холандска фирма е била готова да финансира проекта „Севтополис”. Инвеститорите обаче не са срещнали подкрепа от българска страна и след 9-месечни усилия са се отказали.

До момента единствено българската фирма „Хидрострой-София" официално е подкрепила проекта, заявиха от сдружението. Те подчертаха, че се водят и редица преговори с други както български, така и международни организации, чиито имена официално ще бъдат оповестени на следваща пресконференция.

От световните структури, занимаващи се с култура, проектът е получил официална подкрепа от Федерацията на световните асоциации към ООН, съобщиха за Econ.bg от Сдружение "Съхрани българското". Жеко Тилев допълни, че проектът е бил отличен от Eвропейския културен парламент към Съвета на Европа.

Мария Чичикова, ст. научен сътрудник в БАН, представи ползата от проекта от гледна точка на науката. Според нея изваждането на повърхността на тракийския град би допринесло за цялостното развитие в изследването на тракийската култура. Районът край Казанлък ще се превърне в център на проучвания, свързани с елинистическата епоха, убедена е археоложката.

На въпрос на Econ.bg дали проектът Севтополис може да бъде в помощ на археолозите на Перперикон и Татул, Чичикова заяви, че става дума за един процес, който ясно идентифицира конкретни етапи от развитието на тракийската култура. Взаимна полза биха имали както археолозите, които работят на Перперикон, така и тези на Севтополис. В този ред на мисли Жеко Тилев допълни, че трябва да се ценят всички археологически обекти и не бива Перперикон да се противопоставя на Севтополис.

От сдружението още обявиха, че предвиждат на всеки три месеца да провеждат пресконференции, на които да представят постигнатите резултати.




Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 11.04   1079 г. – Със заповед на полския крал е екзекутиран епископа на Краков Станислас, който по-късно е канонизиран и става покровител на Полша. 1241 г. –...