Огромни проблеми с детските градини в София; зам.-кметът по образованието подава оставка

11.02.2008 | 15:04
по статията работи: Петър Чернев
5500 деца може да не могат да посещават детска градина. През последните 18 години 44 детски градини в са сменили предназначението си. Ще бъде забранено помещенията на детските градини да се отдават под наем
Огромни проблеми с детските градини в София; зам.-кметът по образованието подава оставка

Готова съм да поема своята отговорност във връзка със създалата се ситуация около онлайн регистрацията за записване в столичните детски градини. Ето защо днес ще подам оставката си. Това заяви на пресконференция зам.-кметът в ресор “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости" в Столичната община Йорданка Фандъкова.

Припомняме ви, на 4 февруари сайтът за регистрация на деца в детските градини в София https://www.kg.sofia.bg/ се срина. Минути след 9 часа, когато трябваше да започне записването по Интернет за прием на деца за целодневни и яслени групи в детски градини и обединени детски заведения в София за учебната 2008/2009 година, сайтът спря да работи напълно. По-късно стана ясно, че причина за това са били както "хакерски атаки" към сайта, така и опитите на родителите да запишат децата си многократно, незнаейки дали са успели от първия път.

Системата получи голяма подкрепа, както от родителски организации, така и от представители на системата на образованието, заяви още Фандъкова. Становище за продължаването на работата на системата е било изразено също и от страна на Асоциацията на частните училища. Тази система слага край на "среднощните бдения" т.е., вече вписването на децата ще става по-лесно и по-бързо, добави Фандъкова. Тя благодари специално на всички хора, които са писали на Столична община, изразявайки мнението си за системата за онлайн регистрация.

Фандъкова обясни, че след като работата на сайта се е нормализирала, към 8 февруари са направени 13471 регистрации на деца, като по-голямата част от потребителите-родители са заявили повече от 4 желания. В тази група влизат деца от провинцията, както и деца, които вече учат в дадена детска градина.

Сред най-проблемните райони, в които липсват достатъчно детски градини, са "Люлин", „Слатина”, „Красно село”, „Възраждане” и „Младост”. Налице е и засилен интерес към едни детски градини за сметка на други.

Тя съобщи, че до утре ще бъде решен въпросът с дублирането на записи, получено при многократното подаване на заявки.

Според заместник-кмета ако не се вземат спешни мерки, повече от 5500 деца няма да могат да посещават детска градина. През последните 18 години 44 детски градини в столицата са сменили предназначението си и вече не се използват като такива. Като примери за това Фандъкова посочи пустеещата детска градина в „Дружба”, както и тази в квартал „Младост 1А”.

Сроковете за записване в детските градини няма да бъдат преразглеждани. До този извод се е стигнало след консултации между Столичната община, Асоциация „Родители” и Сдружението на настоящите и бъдещите майки.

Основна причина за запазване на сегашните срокове са множеството въпроси, които имат родителите. По този повод се предвижда създаване на работна група с участието на родители и представители на общината. С нейна помощ ще бъдат изяснявани въпроси, поставяни от родителите, и ще бъде оказван контрол върху броя на обявяваните свободни места.

До 2 седмици предстои откриване на нова детска градина в район „Подуяне”, заяви Фандъкова. През март и април предстои откриване на още две детски градини в район „Подуяне” и една в район „Стрелбище”. В процес на реконструкция е детска градина с шест групи в район „Младост”.

В момента осем детски градини са в процес на проектиране. Срокът им за построяване е от седем до девет месеца. Строителството на първите три от тях ще започне през май. Те ще могат да побират по шест групи деца. Наесен ще започне строителството на още шест детски градини, както и разширения на други десет.

След завършването на строителството на детските градини се очаква увеличение на местата в детските градини в София с 2500 през следващата година.

Столичната община не е спирала да работи за освобождаването на заети помещения, заяви още Фандъкова. До две седмици предстои да бъдат освободени помещения в 7-о ОДЗ в район „Триадица”. Също така ще бъде освободена детската градина в район „Младост”, както и помещенията на 120-а детска градина в район „Възраждане”.

Актуализираната програма за излизане от кризата с детските градини в София ще бъде готова в рамките на 2-3 седмици и ще бъде предоставена за разглеждане на Комисията по образование към Столичния общински съвет. Като част от нея е залегнало налагането на мораториум върху отдаване на помещенията на детските градини под наем и продължаване на сегашните договори.

Онлайн системата за записване ще остане отворена за регистрации, допълни зам.-кметът.

"Образованието в детските градини не е проблем само на общината. Налице е нужда от подпомагане на предучилищната система за подготовка на децата", заяви Фандъкова.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 17.04   1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски...