Иновации.бг 2008: Българската иновационна политика в ЕС

08.02.2008 | 13:48
по статията работи: econ.bg
Анализ на Фондация "Приложни изследвания и комуникации"
Иновации.бг 2008: Българската иновационна политика в ЕС


Иновации.бг 2008: Българската иновационна политика в Европейския съюз

 

Към 2008 г. България е една от най-бедните и изостанали икономики в Европейския съюз. Визията на българското правителство е до 2015 г. България да стане конкурентоспособна страна членка с високи доходи и качество на живот. За постигането на тази цел на страната са необходими множество смели иновации – свежи идеи с ясна пазарна и социална стойност. През 2007 г. иновациите се утвърдиха като водещия световен фактор за бързо и успешно развитие. Промени се географията на иновациите – Китай и Индия играят все по-голяма роля в международния поток на нови пазарни идеи. Световния икономически форум организира първото си редовно лятно заседание от неговото основаване през 1971 г. насам в Китай, а китайският премиер обяви при откриването, че страната му ще заложи на иновациите в своето развитие.

Кризата на финансовите пазари и заплахата от рецесия в САЩ превръща икономическият растеж, конкурентоспособността и иновациите в централна тема на кандидат-президентските дебати в страната-безспорен иновационен лидер в света. На фона на едно десетилетие по-бавен растеж на производителността в Европейския съюз в сравнение със САЩ и на засилващата се икономическа мощ на азиатските нововъзникващи икономики, през 2007 и 2008 г. Европейскатакомисия лансира безпрецедентни по финансов размер и тематичен обхват мерки в подкрепа на иновационното развитие. Най-големите страни-членки на ЕС – Германия, Франция и Великобритания и много от новите страни-членки обявиха свои национално-специфични мерки в подкрепа на иновационната среда.

България все още няма ясна визия за своето иновационно развитие. Както беше подчертано в Иновации.бг 2007 създаването на благоприятен иновационен климат в страната изисква личната ангажираност на най-високо политическo равнище – на министър председателя. През следващите 2-3 години българското правителство трябва да реши категорично, на практика дали ще включи страната в глобалната иновационна икономика или ще предпочете бавният, но по-стабилен път "на буксир". С приемането на България в Европейския съюз за първи път от 20 години страната има ясен, дългосрочен хоризонт на планиране - до 2013 г. Външната политическа и финансова среда за развитие на иновационната политика на Европейския съюз и на отношенията на Съюза с България са определени във финансово-бюджетната му рамка за периода 2007 – 2013 г. Именно това позволява планиране, разработване и провеждане на интегрирана национална иновационна политика, която да изведе страната в нова орбита на икономически и социален растеж.

Докладьт Иновации.бг цели да осигурява ежегодно надеждна оценка на иновационния потенциал на българската икономика и на състоянието и възможностите за развитие на българската иновационна система. Той прави препоръки за подобряване на обществената политика по отношение на иновациите, като се опира на най-новите теоретични и емпирични изследвания в света и отчита специфичната икономическа, политическа, културна и институционална рамка, в която се развива иновационната система на България.

Предназначен е за лидерите – хората, които вземат решения в обществения и частния сектор в страната. Целта на настоящото издание на доклада - Иновации.бг 2008 е да представи иновационната активност в българската икономика в сравнение с тази в останалите страни-членки на ЕС и да предложи възможни решения за развитие на българската иновационна политика. Поради важността на общата европейска политика за иновации за развитието на иновационния капацитет на България, тазгодишният доклад започва с преглед на най-новите европейски инициативи в тази област и възможностите, които те предоставят пред България. Следвайки установената методология от предходните две издания, Иновации.бг 2008 анализира състоянието и възможностите за развитие на националната иновационна система на базата на пет групи показатели:

  • съвкупен иновационен продукт;
  • предприемачество и иновационни мрежи;
  • инвестиции и финансиране на иновациите;
  • човешки капитал за иновации;
  • информационни и комуникационни технологии (ИКТ).

Иновации.бг 2008 въвежда принципите на отвoрените иновации в процедурата по подготовката на доклада. Основните опорни точки в доклада са изведени в отделно книжно тяло под формата на резюме, докато бета версия на основния анализ се предоставя на участниците в Чeтвъртия националeн иновационен форум с цел интегрирането в доклада на идеи от широката иновационна общност в страната и по-добро фокусиране на неговите препоръки за изграждане на интегрирана национална иновационна политика. След събиране и обработване на направените предложения последната версия на Иновации.бг 2008 ще бъде разпространенa на български и на английски език.

Докладът беше обсъден и приет от Експертния съвет по иновации към Фондация "Приложни изследвания и комуникации”. Методологически докладът се основава на няколко съществуващи модела в измерването и съпоставянето на иновационни системи: 1) Европейското иновационно табло (European Innovation Scoreboard) на Европейската комисия; 2) Таблото на ОИСР за наука, технологии и индустрия (OECD Science, Technology and Industry Scoreboard); 3) Националната иновационна инициатива на САЩ (National Innovation Initiative) и 4) Иновационния индекс на щата Масачузетс (Executive Index of the Massachusetts Innovation Economy).

Разширени методологически бележки и източниците на информация на доклада са представени в Приложение 2. По-подробна теоретична обосновка на структурата на доклада се съдържа в Иновации.бг: иновационен потенциал на българската икономика, Фондация „Приложни изследвания и комуникации” (2005).


Пълния текст на резюмето на анализа ще откриете тук.

Пълния текст на анализа можете да видите тук.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...