Fitch Ratings понижи перспективата по рейтинга на България

31.01.2008 | 17:26
по статията работи: econ.bg
Агенцията потвърди дългосрочния кредитен рейтинг в чужда и местна валута и краткосрочния кредитен рейтинг в чужда валута
Fitch Ratings понижи перспективата по рейтинга на България


Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг в чужда и местна валута и краткосрочния кредитен рейтинг в чужда валута на България (‘BBB’/’BBB+’).

Агенцията преразгледа перспективата от стабилна на отрицателна за дългосрочни кредити в чужда и местна валута, съобщиха от финансовото министерство.

От Fitch отбелязват, че перспективата за целия регион се е влошила и динамиката на рейтинга се е променила. По-рано през август Fitch намали кредитния рейтинг в чужда валута на Латвия на ‘BBB+’ от ‘A-’, а през декември преразгледа перспективите за кредитния рейтинг в чужда валута на Литва "А" и Казахстан „ВВВ” от стабилни на отрицателни.

Според Fitch съществуват основания да се смята, че бързо развиващите се страни в преход могат да поддържат доста високи дефицити по текущата сметка, но все пак тенденцията е притеснителна. Дефицитът по текущата сметка отразява главно голям приток на капитали в частния сектор, включително значителни преки чуждестранни инвестиции, а не безотговорна фискална политика. Повечето страни все още печелят експортни пазарни дялове, но затягащите се пазари на труда започват да влияят отрицателно на конкурентоспособността.

Бързият ръст на банковото кредитиране и външни заеми, често от чуждестранни банки-майки, обаче играят ключова роля както за подхранването, така и за финансирането на дефицита по текущата сметка. Чуждестранната собственост на банките е нетно положителна за региона, но може да отвори канал на верижен ефект, ако глобалният недостиг на кредити се засили.

От агенцията за кредитен рейтинг отбелязват, че глобалният кредитен шок може да спомогне за желаното забавяне на ръста на кредитирането и постепенно успокояване на външните дисбаланси.

По повод на потвърждаването на кредитния рейтинг на страната и преразглеждането на перспективата от Fitch Ratings, министърът на финансите Пламен Орешарски заяви: „На фона на нарастването на глобалния кредитен риск и стагнация в ликвидността, не е изненада по-консервативния поглед на Fitch Ratings. Ние имаме висок дефицит по текущата сметка и в условията на външни ликвидни затруднения ще продължим благоразумната фискална и макроикономическа политика. В тази връзка през 2007 г. затегнахме фискалните цели и реализирахме допълнително бюджетно салдо от 3.8 %.”
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 16.05   1204 г. – Балдуин IX Фландърски е коронован за първи император на Латинската империя. 1527 г. – Флорентинците изгонват Медичите от Флоренция и градът отново...