Станишев възстанови Делян Пеевски на поста зам.-министър на държавната политика при бедствия и аварии

30.11.2007 | 18:09
по статията работи: Лили Бончева
Срещу него беше образувано дело за длъжностно престъпление, след коет то беше прекратено поради липса на доказателства

Министър-председателят Сергей Станишев е възстановил Делян Пеевски на поста заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии.

Делян Пеевски беше освободен от тази длъжност на 8 май 2007 година.

На 6 септември срещу него беше образувано дело за длъжностно престъпление. Софийската градска прокуратура го прекрати поради липса на каквито и да било доказателства.

На 14 ноември Висшият съдебен съвет го възстанови като магистрат, се посочва още съобщението от пресцентъра на министерството, цитиран от БГНЕС.

Името на заместник-министъра на държавната политика при бедствия и аварии Делян Пеевски беше замесено в скандал, след като изпълнителният директор на "Булгартабак" Христо Лачев съобщи, че заместник-министърът е оказвал натиск да бъде назначен негов човек за ръководител на цигарената фабрика в София. До 2005 година пък Делян Пеевски е работил като следовател в Столичната следствена служба.

Делян Пеевски е син на бившия шеф на Българския спортен тотализатор Ирена Кръстева. Името му нашумя още при предишното управление. Пеевски стана съучредител на сдружението "Младежко НДСВ" заедно със сина на говорителката на царското семейство Галя Дичева - Росен. Впоследствие от партия НДСВ се разграничиха от тази организация. Междувременно обаче Пеевски направи бурна кариера. Още на 21 години той стана най-младият член на политически кабинет, след като беше назначен от Пламен Петров за парламентарен секретар на транспортното министерство - пост, който му позволи да влезе в борда на директорите на "Пристанище Варна". Според публикации в пресата от онова време една от първите работи на Пеевски била да поиска от ръководството на пристанището луксозен джип. Той беше освободен от борда заради липса на образователен ценз. По това време Пеевски беше все още студент по право, трета година. Това стана след скандал в парламента за безпринципните назначения в държавните бордове, срещу които се обявиха дори и жълти депутати.

Най-големият скандал, в който беше замесено неговото име, беше свързан с приватизацията на столичната зала "Универсиада" и спортния комплекс "Тотошанс" в Златни пясъци. С помощта на тогавашния спортен министър Васил Иванов-Лучано имотите се оказаха апортирани от държавната фирма "Олимпика" ЕАД в смесено дружество, в което участваше частна фирма, свързвана със самия Лучано. Като едноличен собственик на фирмата беше вписана Маргарита Донкова, която по същото време беше секретарка към поддържания от младежкото НДСВ уебсайт "Новото време". По случая беше образувано следствие, но то потъна. По същото време Пеевски е поканен от Ангел Александров и става главен следовател в НСлС. По-късно е назначен за зам.-министър на бедствията и авариите от квотата на ДПС, припомня Capital.bg.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...