Уникален кодекс за корпоративно управление ще подпомага прозрачността на българския бизнес

09.10.2007 | 14:30
по статията работи: econ.bg
Новосъздаденият кодекс е подкрепен както от вътрешната, така и от международната инвестиционна общност
Уникален кодекс за корпоративно управление ще подпомага прозрачността на българския бизнес

Днес официално беше представен новосъздаденият Национален кодекс за корпоративно управление. Кодексът е уникален по своята същност документ. Той е подкрепен както от вътрешната, така и от международната инвестиционна общност. Това сподели един от ръководителите на работната група, съставила кодекса - изпълнителният директор на Българската фондова борса (БФБ) Бистра Илкова.

В продължение на една година работна група, включваща представители на академичните среди, бизнес организациите, неправителствeния сектор, организирания фондов пазар, регулаторния орган и външни експерти, активно работи по създаването на документа.

Най-общо корпоративното управление се определя като система от правила за контрол и управление на компаниите. Доброто корпоративно управление е стимул за привличане на местни и чуждестранни инвестиции и насърчава устойчивото развитие на частния сектор.

Кодексът е предназначен на първо място за публичните компании, но в същото време той съдържа правила и за предприятията с държавно и общинско участие.

Кодексът ще бъде инструмент в помощ на фирмите, които искат да подобрят практиката си на управление, той посочва ясни правила за разкриване на финансова и нефинансова информация, гарантира по-добра защита на правата на миноритарните акционери и разграничава отчетливо задълженията на директорите и мениджърите на компаниите.

Кодексът има задължителен характер за публичните компании от официалния пазар на акции на БФБ и препоръчителен за останалите дружества не само от публичния сектор.

Кодексът ще помогне за подобряването на прозрачността на българския бизнес, заяви г-жа Илкова. След 1 ноември 2007 г. ще влезе в сила Директивата за прозрачност, която ще се прилага във всички страни на ЕС.

В България принципите на прозрачността се прилагат още от 2005 г., когато бяха приети промените в Закона за публичното предлагане на ценни книжа, допълни Илкова. В резултат от това болшинството от големите компании в България са свикнали да разкриват информация, дори в случаите, когато законът не изисква това.

Кодексът отразява работата на всички, работещи в сферата на корпоративната дейност. При съставянето му са взети предвид най-доброто от световната и най-доброто от европейската практика, сподели от своя страна другият ръководител на работната група - професор Бистра Боева, преподавател в УНСС.

Българското законодателство е доста напред по отношение на разкриването на информация и корпоративното управление. Примери за това са отчитането на дейността на някои компании на тримесечие, а не както е прието в ЕС - на шестмесечие, както и изискването, залегнало в българското законодателство, за назначаване на директор за връзки с инвеститорите, допълни проф. Боева.


Асоциацията на индустриалния капитал в България приема и застава зад новоприетия кодекс и ще го препоръча на емитентите. Това заяви Васил Велев, председател на организацията. От Асоциацията също така ще очакват новоприетия кодекс да бъде спазван от частните и държавните монополи от ютилити сектора, тъй като те предлагат публични услуги. Велев предложи да бъде въведен интернет-базиран списък на компаниите, които са възприели кодекса.

Новоприетият кодекс се състои от надзаконови препоръки. Това ще подобри корпоративното управление, е мнението на Богомила Христова, председател на Асоциацията за връзки с инвеститорите в България. Приемането на правилата, включени в кодекса, ще дава добър сигнал за инвеститорите и инвестиционната област като цяло, допълни тя.

Новият кодекс ще промени развитието на пазара, заяви Стою Недин, председател на Асоциацията на инвеститорите. Кодексът ще направи бизнес климата по-придвидим и по-благоприятен за чуждестранни инвестиции, допълни той.

Международната банка за реконструкция и развитие ще следи за правилното въвеждане на националния кодекс за корпоративно управление, каза Джан Пиеро Синя, съветник в банката.

Приемането на кодекса е стъпка напред в подобряването на инвестиционния климат в България, каза Кристиан Щренгер, директор на ДВС Инвестмънтс. Очаквам новоприетите мерки да бъдат катализатор за постигането на по-добри икономически резултати, допълни той.

Прозрачността в българската икономика трябва да се подобри. Това е труден процес, който ще бъде подпомогнат от новоприетите мерки, каза още Щренгер. Той предложи екипът, подготвил кодекса, да се превърне в постоянна комисия, която да комуникира с правителството по въпросите на корпоративното управление.

В скоро време Съветът на директорите на "Свилоза" ще приеме нова програма за корпоративно управление, каза Анна Лютакова, директор връзки с инвеститорите в дружеството. Основнен елемент от националния кодекс, който е заложен в програмата на дружеството, е програмата за социална отговорност. От дружеството възнамеряват да приемат множество вътрешни процедурни правила. Те ще подобрят прозрачността на фирмата и ще доведат до една по-добра оперативност и отчетност на предприятието.

Националния кодекс за корпоративно управление може да намерите на адрес: bica-bg.org/uploads/CGCode_after19%2009%20meeting_no%20more%20draft.doc

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...