Наредба № 24 от 20 октомври 2003 г. за санитарно-хигиенните изисквания към дискотеките

МЗ

Държавен вестник брой: 100

Година: 2003

Орган на издаване: МЗ

Дата на обнародване: 22.04.2004

Раздел I
Общи положения

Чл. 1.
(1) С тази наредба се определят санитарно-хигиенните изисквания към дискотеките.
(2) Дискотеките са заведения за развлечение, предимно за танцуване, с дансинг и с ограничен брой места за сядане.

Чл. 2.
(1) Дискотеките се разкриват в самостоятелни сгради, комплекси за развлечение, хотели, административни сгради, спортни комплекси и други подходящи помещения в населените места.
(2) Дискотеки могат да се разкриват и сезонно на открито, на определени площадки на стадиони, плажни ивици, увеселителни паркови площадки и открити басейни, при осигуряване на най-малко 200 метра до най-близките жилищни сгради.
(3) Дискотеки не могат да се разкриват в обекти, подлежащи на усилена шумозащита - лечебни заведения, детски градини и училища, общежития, жилищни сгради и прилежащи към тях помещения.
(4) Временни дискотеки за ученици могат да се организират и във физкултурните салони на училищата в извънучебно време, при спазване на изискванията по чл. 4, 8, 9 и 10.

Раздел II
Изисквания към експлоатацията

Чл. 3.
(1) Към проектирането, изграждането, устройството на помещенията, технологичното оборудване, режима на експлоатация и поддържане, и условията за търговия с качествени и безопасни храни в дискотеките се прилагат хигиенните изисквания, определени в Наредба № 7 от 2002 г. за хигиенните изисквания към предприятията, които произвеждат или търгуват с храни, и към условията за производство и търговия с качествени и безопасни храни (обн., ДВ, бр. 40 от 2002 г.; изм. и доп., бр. 59 от 2003 г.).
(2) При изграждане на дискотеките се използват материали и конструкции, осигуряващи звукоизолация.
(3) В дискотеките се изграждат два входа - основен и авариен. (4) За дискотеките на открито се допуска използването на химически тоалетни при липса на стационарни санитарни възли.

Чл. 4.
(1) Еквивалентното ниво на шума от дейността на дискотеката в съседните помещения на същата сграда, както и върху прилежащите територии не може да превишава стойностите, определени в Хигиенни норми 0-64 за пределно допустимите нива на шума в жилищни и обществени сгради и жилищни райони (обн., ДВ, бр. 87 от 1972 г.; изм. и доп., бр. 16 от 1975 г.).
(2) Нивото на звуково налягане в помещенията на дискотеката не трябва да превишава 85 dВ(А).
(3) В дискотеката се монтират уредби с автоматични индикатори за контролиране нивото на шума.

Чл. 5. Изискванията към параметрите на микроклимата в помещенията са:
1. температура на въздуха - от 18 до 22 °С;
2. относителна влажност на въздуха - от 30 до 60 %;
3. скорост на движение на въздуха - от 0,2 до 0,4 м/сек.

Чл. 6.
(1) За осигуряване на изискванията по чл. 5 в дискотеките се осигурява механична общообменна вентилация или климатизация.
(2) Вентилацията на помещенията трябва да осигурява минимум 60 куб. м чист въздух на човек на час.

Чл. 7.
(1) Минималната осветеност на залата за посетители трябва да е 75 лукса.
(2) В дискотеките се осигурява аварийно осветление за всички помещения и изходи.

Чл. 8.
(1) Източниците на оптично лъчение, излъчващи в ултравиолетов и късовълнов видим обхват с дължина на вълната около 450 нанометра, се монтират на разстояние най-малко 2 м от очите на посетителите и работещите в дискотеката.
(2) Ултравиолетово и късовълново видимо лъчение не трябва да попада директно върху очите на посетителите и работещите в дискотеката.

Чл. 9.
(1) За светлинни ефекти в дискотеките могат да се прилагат лазерни системи от всички класове по степен на риск (I, II, III А, III Б и IV) съгласно изискванията на Наредба № 9 от 1986 г. за санитарни правила при работа с лазери (ДВ, бр. 95 от 1986 г.) и БДС ЕN 60 825-1 “Безопасност на лазерни съоръжения. Част 1: Класификация на съоръженията, изисквания и ръководство за потребителя”.
(2) Източниците на лазерно лъчение, използвани за светлинни ефекти, се монтират така, че пряко или отразено лъчение да не попада в очите на посетителите и работещите в дискотеката.
(3) Огледално отразяващи повърхности (огледала, огледални въртящи се сфери и др.) да се монтират в дискотеките така, че да не позволяват отразен лазерен сноп да попада в очите на посетителите и работещите.
(4) (Попр., ДВ, бр. 100 от 2003 г.) За работа с лазерните системи в дискотеката се допускат само лица, които отговарят на изискванията на чл. 4 от наредбата по ал. 1.

Чл. 10. Допуска се използването на пиротехнически ефекти само с разрешение от Национална служба пожарна и аварийна безопасност.

Чл. 11.
(1) В дискотеките се предлагат безалкохолни и алкохолни напитки, коктейли, ядки, кафе, готови пакетирани сандвичи, закуски, захарни изделия и готови сладкарски изделия.
(2) Не се допуска продажба на тютюн и тютюневи изделия и алкохолни напитки на малолетни и непълнолетни лица в дискотеките.

Чл. 12. В дискотеките се осигурява пропускателен режим, който гарантира безопасен и контролиран достъп на посетителите в помещенията на дискотеката.

Заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба се издава на основание § 11 във връзка с чл.20 от Закона за народното здраве.

§ 2. Дискотеките се привеждат в съответствие с изискванията на тази наредба в срок до 1.VII.2004 г.

§ 3. С тази наредба се отменя Наредба № 9 от 1983 г. за хигиенните изисквания за устройство и експлоатация на дискотеки (ДВ, бр. 79 от 1983 г.).

§ 4. Контролът по изпълнение изискванията по тази наредба се възлага на органите на Държавния санитарен контрол.

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив