Наредба за изискванията към персонала на туроператори или туристически агенти, към лицето, осъществяващо функции по управление на туроператорска или туристическа агентска дейност, и към помещенията за извършване на...

МС

Държавен вестник брой: 98

Година: 2007

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 28.11.2007

Наредба за изискванията към персонала на туроператори или туристически агенти, към лицето, осъществяващо функции по управление на туроператорска или туристическа агентска дейност, и към помещенията за извършване на туроператорска или туристическа агентска дейност

Раздел I
Общи положения

Чл. 1. С наредбата се конкретизират изискванията към лицата, извършващи туроператорска или агентска дейност относно:
1. образование, езикова квалификация и стаж - на лицето, осъществяващо функциите по управление на туроператорска или туристическа агентска дейност;
2. образование, езикова квалификация и стаж - на персонала на туроператори или туристически агенти;
3. (изм., ДВ, бр. 98 от 2007 г.) помещенията, в които се извършва туроператорска и/или туристическа агентска дейност.

Раздел II
Изисквания за образование, езикова квалификация и стаж на лицето, осъществяващо функции по управление на туроператорска или туристическа агентска дейност

Чл. 2.
(1) Лицето, осъществяващо функции по управление на туроператорска или туристическа агентска дейност, трябва:
1. да има завършено висше образование в областта "Социални, стопански и правни науки" - професионално направление "Туризъм", и най-малко 3 години стаж в туризма, или
2. да има завършено висше образование и най-малко 5 години стаж в туризма, или
3. да има завършено средно образование и придобита професионална квалификация в областта на туризма и най-малко 7 години стаж в туризма.
(2) Лицето, осъществяващо функциите по ал. 1 за туроператор или туристически агент, който има седалище и адрес на управление и осъществява туроператорска или туристическа агентска дейност само в места, разположени в административните граници на общините, включени в утвърдения от министъра на финансите списък по чл.60, ал. 3 от Закона за корпоративното подоходно облагане, трябва да има завършено висше образование и най-малко една година стаж в туризма.
(3) Лицето по ал. 1 и 2 трябва да владее български и най-малко един чужд език.

Раздел III
Изисквания за образование, езикова квалификация и стаж на персонала на туроператори или туристически агенти

Чл. 3.
(1) Лицето от персонала, осъществяващо функции по организация на туризма, трябва:
1. да има завършено висше образование в областта "Социални, стопански и правни науки" - професионално направление "Туризъм", и най-малко една година стаж в туризма, или
2. да има завършено висше образование и най-малко две години стаж в туризма, или
3. да има завършено средно образование и придобита професионална квалификация в областта на туризма и най-малко 3 години стаж в туризма.
(2) Лицето от персонала, осъществяващо функциите по ал. 1 за туроператор или туристически агент, който има седалище и адрес на управление и осъществява туроператорска или туристическа агентска дейност само в места, разположени в административните граници на общините, включени в утвърдения от министъра на финансите списък по чл.60, ал. 3 от Закона за корпоративното подоходно облагане, трябва да има завършено средно образование и най-малко един месец стаж в туризма.
(3) Лицата по ал. 1 и 2 трябва да владеят български и най-малко един чужд език.

Чл. 4.
(1) Лицето от персонала, осъществяващо функции по продажбите, трябва:
1. да има завършено висше образование или средно образование, или придобита професионална квалификация в областта на туризма;
2. да притежава сертификат, удостоверяващ ИАТА квалификация (за агент по продажбите на самолетни билети).
(2) Лицето по ал. 1 трябва да владее български и най-малко един чужд език.

Чл. 5.
(1) Наименованията на длъжностите на персонала, определени в наредбата, са препоръчителни.
(2) Минималната численост на персонал на туристическия агент, който извършва резервации и продажби на самолетни билети, е трима души, в т. ч. двама агенти по продажбата на самолетни билети.
(3) Към заявлението за регистрация за извършване на туроператорска и/или туристическа агентска дейност съгласно приложение № 1 се прилага справка за образованието, езиковата квалификация и стажа на персонала, който ще бъде зает в осъществяването на туристическата дейност по образец съгласно приложение № 2.

Раздел IV
Изисквания към помещенията за извършване на туроператорска и туристическа агентска дейност

Чл. 6. Туроператорска и туристическа агентска дейност се извършват в помещения:
1. собственост на туроператора или туристическия агент, или
2. върху които има учредено право на ползване в полза на туроператора или туристическия агент, или
3. са наети, или се ползват от туроператора или туристическия агент на друго правно основание.

Чл. 7. Туроператорът упражнява своята дейност в помещение, което е оборудвано с компютър, телефон и факс.

Чл. 8.
(1) Туристическият агент упражнява своята дейност в помещение:
1. на партерния или на първия етаж на жилищна сграда или до третия етаж в офис сграда;
2. с витрина и/или с указателни и информационни табели и табла;
3. с поставена в близост до входа информация за фирмата на туристическия агент, за седалището й, за работното време, както и името и фамилията на лицето, което отговаря за обекта;
4. с търговска площ, в която са обособени работни места и място за прием на клиенти;
5. оборудвано с компютър, телефон и факс.
(2) (Доп., ДВ, бр. 98 от 2007 г.) Туроператор, извършващ дейност и като туристически агент или предлагащ туристически услуги на краен потребител, осъществява дейността в помещение, отговарящо на изискванията на ал. 1.
(3) Бюрото на туристическия агент работи най-малко 5 дни в седмицата на пълен работен ден.

Чл. 9. Към заявлението за регистрация за извършване на туроператорска и/или туристическа агентска дейност се прилага справка за местоположението, пригодността и оборудването на помещенията за упражняване на туроператорска или туристическа агентска дейност по образец съгласно приложение № 3.

Чл. 10.
(1) В помещенията за упражняване на туроператорска и туристическа агентска дейност се извършват само дейности, пряко или косвено свързани с предлагането на основни и допълнителни туристически услуги.
(2) Удостоверението за регистрация на туроператора или туристическия агент или нотариално заверено копие от него се поставя на видно място в помещението.
(3) Туроператорът е длъжен да постави на видно място в помещението сертификата, издаден от застрахователя, удостоверяващ наличието на договор за задължителна застраховка по чл.42 от Закона за туризма.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на наредбата:
1. "Стаж в туризма" е трудов стаж, осигурителен или служебен стаж, придобит в предприятие на едноличен търговец, търговско дружество, юридическо лице или администрация, свързани с туризма или с предлагане на туристически услуги по смисъла на Закона за туризма.
2. "Придобита професионална квалификация" е завършено образование или обучение в професионални училища, професионални гимназии, професионални колежи, центрове за професионално обучение.
3. "Езикова квалификация" е получено образование или обучение по български език или на български език в основно, средно или висше училище или езиков курс, или успешно положен изпит и по чужд език във висше училище, профилирана гимназия, профилирана паралелка в средно общообразователно училище, гимназия или професионално училище, или езиков курс, или успешно положен изпит.

§ 2. Изискванията за висше образование включват образователно-квалификационните степени "специалист по...", "бакалавър" или "магистър".

Заключителни разпоредби

§ 3. Наредбата се приема на основание чл.17, ал. 4 от Закона за туризма.

§ 4. (Изм., ДВ, бр. 29 от 2005 г., изм., ДВ, бр. 98 от 2007 г.) Председателят на Държавната агенция по туризъм дава указания по прилагането на наредбата.

Приложение 1
(Изм., ДВ, бр. 98 от 2007 г.)

Приложение 2

Приложение 3

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив