ЕС се нуждае от единни стандарти, за да излезе от кризата

03.12.2013 | 14:10
по статията работи: Момчил Лалев
Това смята председателят на Българска стопанска камара Божидар Данев
ЕС се нуждае от единни стандарти, за да излезе от кризата

За да оцелее и преодолее кризата, Европейският съюз (ЕС) има нужда от прости и прагматични решения, основани на общи европейски проекти и единни стандарти за всички услуги. Това заяви председателят на Българска стопанска камара (БСК) Божидар Данев, цитиран от 3e-news, по време на обществения дебат "По-силна Европа за гражданите".

Дискусията се състоя днес по повод 10-годишнината от създаването на Икономическия и социален съвет в България. По мнението на Лука Жайер, президент на Група III "Други интереси" в Европейския икономически и социален комитет, българският Икономически и социален съвет е сред най-добре работещите в Европа, макар и да е от най-младите структури в съюза.

ЕС има само 2 големи постижения – еврото и Шенген

Вместо да се обедини за толкова години, Европа е по-разединена и разтърсена от противоречия, категоричен бе Данев. Всичко в ЕС е лобизъм и преследване само на собствените национални интереси. Преди да бъдат постигнати, ценностите на единна Европа вече са нарушени. Според шефа на БСК това именно е довело преди 6 години до банковата криза на Стария континент, която постепенно прераства в икономическа, социална, демографска, а вече и в политическа в повечето държави от съюза. Отговорността за това е изцяло на политиците, които вече трябва да разберат, че гражданското общество участва активно при формирането на на обществено мнение и че има тотална нетърпимост към грешките на правителствата, включително и по отношение на политиката на Брюксел.

"Ако се вгледаме в историята на ЕС, ще видим само 2 големи постижения, които са крайно прагматични и са под знака на обединението", каза председателят на работодателската организация. Като реални успехи на европейските политици той посочи въвеждането на еврото като единна европейска валута и създаването на Шенгенското пространство, където хора и стоки от ЕС могат да се придвижват свободно.

"ЕС е в застой по отношение на съществени реформи, а боричкането между отделните страни е само за собствени национални интереси. Трудно политиците намират общ език по големите реформи, които иначе са дълбоко ясни", заяви Данев и даде за пример всекидневните колебания на някое европейско правителство по отношение на въведените общи правила и ценности. "Днес ще е против нещо Франция, утре – Великобритания или Германия", изрежда шефът на БСК.

След това Данев задава серия реторични въпроси: "Какво става с идеята за единния банков надзор? Каква е регионалната и социална Кохезия на Европа? Защо пропастта между България и останалите региони расте? Нали голямата цел бе изравняване на стандартите и съвместимост на икономиките в ЕС? А сме свидетели на пълзяща диспропорция, увеличаване на социалното разделение и ксенофобия. Да не говорим за въвеждане на единна здравна и пенсионна система, от което Европа е толкова далеч".

Политиците в ЕС не искат единни стандарти

Данев не вижда никакъв проблем в ЕС да се въведат единни образователни стандарти и здравни стандарти. Няма технитечки проблем да има и единна транспортна система, за която спокойно може да се създаде общ европейски проект с участието на всички държави. Няма нищо сложно за въвеждане на единна електронна тол система и средствата, пристигащи от тях, да се инвестират в уеднаквяване на стандартите. Няма проблем да има единно европейско небе, защото сегашните въздушни коридори, която всяка страна отстоява, оскъпява в пъти самолетните билети.

Само разнобой и лобизъм е в основата на безумието да не се въвежда единна система за мобилни оператори, а не да имаме по 5-6 компании за мобилни услуги, които да ни извиват ръцете с високи цени, продължава Данев. И пита: "Какъв е поблемът да имаме единен цифров пазар, от което Европа губи милиарди евро. Защо политиците в ЕС подхождат корпоративно по въпроси, а не прагматично – с реализиране на общи проекти, които биха улеснили много живота на европейците? Технологичен проблем няма, само политически", заключи председателят на БСК.

Изводът му е, че всяка страна съзнателно предпочита да губи милиарди, за да налага собствени системи и стандарти на услуги, защото има интерес да подхранва бюрокрацията и корупцията. По същата причина и всяка държава от ЕС дърпа към себе си и защитава корпоративни, а не общи европейски интереси.

Накрая той посочи, че България получава повече средства от ЕС, отколкото дава за членски внос. Проблемът не е в размера на финансовата помощ, а в целесъобразността на използавнето на европейските пари. Единственият начин да се сложи край на злоупотребите и некадърното управление на ресурса е да няма национални проекти за финансиране, а само общоевропейски, убеден е Данев. Това ще създаде по-качествени услуги за европейските граждани, с по-ниски цени и много повече работни места. Концепциите и стратегиите, които всяко правителство подхваща, като дойде на власт, остават само голи предложения, които не се изпълняват, каза още отй. И този кабинет на свой ред е подготвил за приемане 22 стратегии за реформиране на различни отрасли и обществени сектори.

"Не ни трябват повече концепции и стратегии, а прости и прагматични решения, които да подобрят живота ни", е мнението на Божидар Данев.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...